OM BONDELAUGET
visionen bag
Visionen bag Bondelauget er at skabe en platform, der samler småskalaproducenter, som arbejder med JORDEN OG AFGRØDERNE UD FRA REGENERATIVE PRINCIPPER OG STRÆBER EFTER AT GENOPBYGGE JORDENS FRUGTBARHED OG ØGE BIODIVERSITETEN. Bondelauget er startet som en reaktion på en madkultur, hvor fødevarer er mere og mere forarbejdede, og de fleste ved ikke hvor deres mad kommer fra. Samtidig er fødevareproduktion domineret af store aktører, OG SYSTEMET ER IKKE INDRETTET TIL DE DYGTIGE BØNDER, SOM VÆLGER AT DRIVE ET SMÅSKALA LANDBRUG. vi har et ønske om at samarbejde og styrke hinandens forretninger og VIDEREudvikle regenerative metoder til at genopbygge jord og natur. Dette vil komme lokalsamfundene til gavn både I form af sunde fødevarer og styrkede fællesskaber.
Vi synes det er voldsomt vigtigt, at man som forbruger ved hvad man putter i munden og NEMT KAN tage stilling til, hvordan fødevarerne bliver produceret. Vi bor unikt på Djursland hvor der er mange småskala producenter der producerer lækre og friske PRODUKTER med øje for den verden vi lever i. Vi har også den økologiske landbrugsskole lige ved hånden, så vi har alle muligheder for at viden og produkter kan komme ud til os alle. Vi vil gerne at folk opdager hvor lækkert det er at spise friske råvarer direkte fra markerne, og hvor nemt det faktisk er at spise DET SOM er i sæson.
idéen bag
Ideen til Bondelauget opstod i en samtale mellem lokale producenter, der delte en frustration over de udfordringer, små producenter står over for i dagens marked. De så et behov for et stærkere fællesskab, der kunne tilbyde støtte, vidensdeling og fælles markedsføring. Gennem dialog og workshops blev det klart, at der var et stort potentiale i at samle kræfterne og skabe en fælles platform, hvor producenterne kunne samarbejde om at styrke hinandens virksomheder og fællesskab.
Anders Led Berend, en af tre personer bag Jordbruget Soldug i Elsegårde, fortæller:
“Som småproducent har vi mange muligheder, men vi har desværre også en del udfordringer. Vores produktion er lille i skala, men ikke i udbytte – vi producerer mere mad pr. kvadratmeter end mange ‘store’ producenter, men har alligevel ikke adgang til deres fordele: Vi kan ikke købe forspirede grøntsagsplanter, da vi er for små. Vi skal igennem det samme bureaukratiske papirarbejde, som de større producenter uden at opnå fordelene derved – et eksempel er hektarstøtten. Vi kan ofte ikke sælge til offentlige institutioner, da de kommunale madpolitikker ikke tillader det, fordi vi ikke “passer ind” i deres kategorier. Disse udfordringer kan Bondelauget hjælpe os med at løse.”
os bag
Bondelauget er en forening af indtil videre 14 producenter, der arbejder sammen for at levere de bedste og mest bæredygtige råvarer til vores lokalsamfund - uden deres kloge hoveder og hænder ville der ikke være noget Bondelaug. Alle produkter i Bondelauget produceres ud fra teknikker og visioner om at genopbygge jord, give plads til natur og skabe fællesskab om en bæredygtig madkultur. Derudover er Vi et lille hold på fire passionerede kvinder der alle arbejder i bondelaugets sekretariat og sammen administrerer, organiserer og faciliterer vi Bondelauget.
I sekretariatet arbejder vi blandt andet med:
grøntmarkeder
vidensdeling
Vejbod-salg
bondelauget i børnehøjde : bønnepatruljen
Bondelauget på tur : grøntsagsbussen
frøbank
Vi er del af projektet “DEn bæredygtige landsby”, og er støttet af Syddjurs landdiskriktspuljen & region midtjylland.
-
Sally Morell
T: 60149354
-
PIL KNOBLAUCH
T: 20917404
-
Matilde Lund Vincentz
T: 53522845
-
Kristina Laut
T: 29723215